Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Έβρου προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου στην παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11:00 το πρωί στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και η βράβευση των επιτυχόντων μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θρακιωτικος Συλλογος Ασβεσταδων Ασβεσταδες

Σύλλογος Τριγώνου - Αλεξανδρούπολη

Ευχομαστε Καλη Χρονια σε ολο τον κοσμο ο καινουργιος χρονος να μας φερει υγεια και οτι επιθυμει ο καθενας ξεχωριστα!!!Να συνεχισουμε να χορευουμε και να διασκεδαζουμε!! Χρονια Πολλα απο το Δ.Σ.!

Σύλλογος Ανατολική Ρωμυλία Ν.Εβρου

Η Ανατολική Ρωμυλία Νομού Έβρου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξ/πολης την παραμονή της πρωτοχρονιάς 31/12/2013 θα αναβιώσουν το έθιμο της "Καμήλας". Το ξεκίνημα θα γίνει στις 11.30π.μ. απο την παραλία,θα διέλθει απο την πλατεία Κύπρου και διασχίζοντας την Λεωφόρο Δημοκρατίας [θα είναι κλειστή στα αυτοκίνητα] θα καταλήξει στο πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας [Ακαδημία].Σ' αυτόν τον χώρο θα γίνει το δρώμενο και θα ακολουθήσει γλέντι για όλο τον κόσμο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φεστιβάλ Τυχερού σάς προσκάλεσε στην εκδήλωσή του: LIVE SHOW SET ( LIBIDO CAFE BAR )

  • Άιθριος 18°C/5°C
  • Mαζί μας θα ειναι ο φοβερός Δημήτρης Σοφίδης, ο άνθρωπος που τα κάνει όλα: τραγουδάει, χορεύει, λέει ανέκδοτα και φυσικά παρασύρει μικρούς και μεγάλους.
    Η Βραδιά θα κλείσει με πλούσια δώρα,με την ευγενική χορηγία των καταστημάτων του Τυχερού και της ευρύτερης περιοχής.
    Ενα ξεχωριστό Live Show Set Στο Cafe Bar Libido που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

    Είσοδος 2 ευρώ

Πολιτιστικός Σύλλογος Φερών ΑγίαΣοφία

Πολιτιστικός Σύλλογος Φερών ΑγίαΣοφία
Πολιτιστικός Σύλλογος Φερών ΑγίαΣοφία 30 Δεκεμβρίου 4:36 μ.μ.
ΑΥΡΙΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙ;Α ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΊΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΦΕΡΕΣ ΤΟ 10ΗΜΕΡΟ ΜΠΑΖΑΡ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ..... ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΟΥΡΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ........

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ......

ΨΗΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ BAILA CONMIGO ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ RITMO DE ARTE ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 31/12/13 ΜΕΤΑ ΤΙΣ 13:30 ΣΤΟ ΚΙΟΣΚΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΣΟΥΜΕ 35 ΚΙΛΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ (ΒΙ.ΠΕ.ΑΒΑΝΤΟΣ) .ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ.
ΦΕΡΤΕ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΖΕΔΩΝ. ΟΤΙ ΦΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΕΙ.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΑΡΤΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΕΠΑΦΗ Ν.21




  ΕΠΑΦΗ
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ τεύχος 21Ο   12/13
ΚΙΝ. 6945300444 -  Δ.ΣΟΛΩΜΟΥ 26  ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ    -   ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ      ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ epofe.blogspot.gr  Η-τα epofe@yahoo.com /epofe.evros@gmai.com    
        ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΩΡΑ 11.00
Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε
ΚΑΙ Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
Το Δ.Σ. της Ένωσής μας αποφάσισε η ετήσια Γενική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου στον χώρο του πολιτιστικού συλλόγου του Απαλού,(απόφαση της Γ.Σ. του 2013)σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του καταστατικού της ένωσης.
Καλούνται όλοι οι φορείς να στείλουν από δύο εκπροσώπους .
///////////////////////////////////////////////////////////////////
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
            ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ:
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΚΟΠΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.
================================================
ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΞΟΔΑ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.
ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΠΟΤ  ΤΗΣ ΕΠΟΦΕ  http://epofe.blogspot.gr/  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.. ΣΤΕΙΛΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ  ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.
=============================================================
ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ 5 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
                        Η ΕΠΑΦΗ ΜΑΣ.
ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ Η ΓΡΑΠΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΑΣ.
ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ (ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΝ .ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.
========================================================
Από το καταστατικό (άρθρο 4)
α) Μέλη της Ένωσης γράφονται Πολιτιστικοί φορείς που έχουν την έδρα τους μέσα στα όρια της Περιφερειακής ενότητας του Έβρου. Είναι μη κερδοσκοπικοί και στηρίζονται στον εθελοντισμό. Οι φορείς που εγγράφονται ως μέλη πρέπει να είναι νόμιμα συγκροτημένοι , να έχουν καταστατικό , να βρίσκονται σε λειτουργία και να προάγουν τον Ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις.
β) Οι φορείς για να εγγραφούν ως μέλη στην Ένωση υποβάλλουν αίτηση τους στην οποία επισυνάπτονται: 1) Πρακτικό απόφασης της Γενικής Συνέλευσης ή του     Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα για την εγγραφή του στην Ένωση, 2) Αντίγραφο καταστατικού του φορέα, 3) Κατάλογος των μελών του Δ.Σ.
γ) Το δικαίωμα εγγραφής στην Ένωση καθορίζεται στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ. Η Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων μπορεί να τροποποιήσει το ποσό της εγγραφής.
δ) Το νέο Μέλος – φορέας έχει το δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις της Ένωσης Οι εκπρόσωποί του εκλέγουν και εκλέγονται αφού περάσουν 3 μήνες από την ημερομηνία εγγραφής του στην δύναμη της Ένωσης.
ε) Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση εγγραφής ενός Φορέα ως μέλους, γνωστοποιώντας σ’ αυτόν την απόφασή του μέσα σε ένα μήνα το αργότερο.
Όταν η αίτηση απορριφθεί , ο ενδιαφερόμενος Φορέας δικαιούται να προσφύγει αμέσως στην επόμενη Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων των Φορέων για να υποστηρίξει  το αίτημά του. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει οριστικά. 
============================================================                                                                                          
Υπεύθυνος έκδοσης ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. (άρθρο 16 Καταστ.)
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ΕΠΑΦΗ .Τριμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. Τεύχος 21ο  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ‘13
Υπεύθυνοι: Έκδοσης-Αθανάσιος Γιαλαμάς. Ύλης- Δημ. Σχέσεων-Ουρανία Ψειράκη. Συντακτική επιτροπή , μέλη του Δ.Σ της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
Συγκέντρωση ύλης έως τέλους των μηνών Φεβρουαρίου, Μαΐου, Αυγούστου, Νοεμβρίου, στην διεύθυνση των γραφείων .
ΓΡΑΦΕΙΑ: Δ. Σολωμού 26  Αλεξανδρούπολη  κιν. 6945300444
(Τηλ. Προέδρου 6988055650) email epofe@yahoo.com,  epofe.evros@gmai.com      
Στην ΕΠΑΦΗ φιλοξενούνται οι ανακοινώσεις των φορέων – μελών της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
Καθώς και άρθρα που αφορούν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κίνηση στον νομό μας
####################################################################
Την Ε.ΠΟ.Φ.Ε. εκπροσωπεί ενώπιον Δικαστηρίων πάσης Αρχής και παντός τρίτου ο Πρόεδρος. Σε περίπτωση κωλύματος του Προέδρου οι 2  Αντιπρόεδροι.
.                                                                                                    ΣΕΛΙΣ 2
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 1ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Μ ε την συμμετοχή του συνόλου των φορέων που έλαβαν μέρος στην γιορτή κρασιού 2013  πραγματοποιήθηκε η συνέλευση που κάλεσε η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. με μόνο θέμα την γιορτή κρασιού 2014.
Το σύνολο των εκπροσώπων αφού προβληματίστηκε για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην φετινή γιορτή, αποφάσισε την διοργάνωση να αναλάβει η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. για να μην παρατηρηθούν κενά και παρατυπίες και να λειτουργήσουν όλα προς όφελος των συλλόγων , των επισκεπτών, του τόπου και όχι για προσωπικά οφέλη.  Βεβαίως και για να υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για τους φορείς.
Οι περισσότεροι φορείς συμφώνησαν να  διαρκέσει 10 ημέρες στο τελευταίο 15ήμερο του Αυγούστου με 2 Σαββατοκύριακα. Οι ορχήστρες να είναι ντόπιες.  Το κρασί να είναι ντόπιο και τα κρέατα από το σύνολο των κρεοπωλών της περιοχής. Η διακόσμηση να έχει διονυσιακά στοιχεία και να προβάλλεται η ιστορία και η λαογραφία του τόπου μας.
Το άρθρο 7 του καταστατικού της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. αναφέρει, για τους φορείς που χρωστούν αρκετά χρόνια συνδρομών, τα εξής :
Όταν μέλος καθυστερεί την εκπλήρωση των οικονομικών του υποχρεώσεων για διάστημα μεγαλύτερο από τρία (3) έτη η διαγραφή γίνεται αυτόματα. Η επανεγγραφή του γίνεται με αίτησή του σύμφωνα με το άρθρο 4 εφ’ όσον καταβάλει την εγγραφή και την συνδρομή του τρέχοντος έτους.  Με μία απλή αίτηση επανεγγράφονται αφού καταβάλουν 40 ευρώ την εγγραφή συν 20 ευρώ για την συνδρομή του τρέχοντος έτους.
                   ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΕΡΙΞΑΝ ΕΦΘΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΕΠΟΦΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΗΜΟ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΡΩΜΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ.
ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ ΕΔΩΣΑΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΧΡΟΙΑ  ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Ο ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΖΑΛΟΥΦΙΩΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ  ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΩΝ.
=============================================================
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΑΠΛΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥΣ
============================================================
Η κρίση έκανε τους συλλόγους να ξανασκεφτούν την διοργάνωση των χορών τους. Έτσι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να μεταφέρεται ο αποκριάτικος χορός στο …ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς για σίγουρη επιτυχία. Φέτος στη περιοχή της Αλεξανδρούπολης οι σύλλογοι Απαλού ‘Φάρος’ , Ποντίων ‘Αλ. Κομνηνός’ και ‘Εβρος’ ακολουθούν αυτήν την πρακτική  και προσκαλούν όλους σε ένα παραδοσιακό ρεβεγιόν.  
========================================================
                                                                                                                       ΣΕΛΙΣ 3
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για να του μεταβιβάσουν την απόφαση των συλλόγων για την γιορτή κρασιού 2014 και την αμέριστη συμπαράσταση στον δήμο Αλεξανδρούπολης για την υπόθεση του χώρου του Ε.Ο.Τ.
Ο δήμαρχος αφού άκουσε  τις αποφάσεις της συνέλευσης δήλωσε πως θα δημιουργηθεί  οργανωτική επιτροπή που θα φροντίσει για την όσο το δυνατόν καλύτερη διοργάνωση της γιορτής κρασιού ενώ ήταν κάθετα αντίθετος με την ιδέα να αναλάβει η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. και την οικονομική εκτός από την  καλλιτεχνική διοργάνωση.  Η γνώμη του δημάρχου που είναι αντίθετη με την θέληση των φορέων προβλημάτισε τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. με δεδομένο την μεταβίβαση του χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ, την  μελλοντική κατάργηση της ΤΙΕΔΑ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
==========================================================
                               ΟΣ ΑΣΤΡΑ ΕΝ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ, ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΔΩΣ Η ΘΙΟΣ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ... ΓΙΡΟΥΣΥΝ ΝΑ ΔΙΝ ΘΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝ ΚΑΛΥΤΙΡΑ!!!  
================================================
       150 ΕΤΗ ΑΠΟ ΕΥΡΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ                                                             
Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΕΥΧΕΤΑΙ Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙ
ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ,  ΣΥΝΤΟΜΑ.
                                                                                             ΣΕΛΙΣ 4
   
   Λόγω οικονομικής κρίσης αδυνατούμε να παρευρισκόμαστε σε όλες τις εκδηλώσεις που μας καλούν . Όμως μέλη του Δ.Σ. παρευρίσκονται σε όσες εκδηλώσεις μπορούν. Επειδή  υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεχαστεί κάποια επίσκεψη σταματήσαμε να δημοσιεύουμε σε ποιες εκδηλώσεις παρευρέθησαν  τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.                                 ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΑΝΗΚΟΥΝ  125 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ 82
ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ .  
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ Η.-ΤΑ.  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥΣ
 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΘΙΜΩΝ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ
                                              ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ
ΟΣΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. 6945300444 Ή ΣΤΟ ΚΙΝ. 6988055650 (ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ)                                                                                                     
     Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ.

     ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013 ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 107 ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ
ΕΤΣΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΝΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΚΑΛΥΜΠΟΥΔΗ ΔΩΡΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΜΑΤΟΥΛΑ
ΤΑΜΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΣΜΑΡΩ
ΜΕΛΟΣ ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΟΥ ΞΑΝΘΗ
ΜΕΛΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΜΕΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ
ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΕΙΑΣ (ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ)
ΤΑ ΧΑΧΑΝΙΣΜΑΤΑ (ΕΤΗΣΙΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΟΥΦΛΙΩΤΩΝ) 
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  :ΑΚΡΙΤΕΣ, ΜΑΥΡΟΚΚΛΗΣΙΩΤΩΝ,
ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΛ. ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ     
=========================================================   ΣΕΛΙΣ 5
                                                                                      
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Το Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. έχει στην διάθεσή του μερικές ολοκληρωμένες σειρές (η κάθε μία αξίας 58.50 ευρώ)  του διμηνιαίου πολιτιστικού – ιστορικού – λαογραφικού περιοδικού της Θράκης ‘ΘΡΗΙΚΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ’ (1997 – 2003).Και  προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ μία σειρά σε κάθε φορέα που έχει βιβλιοθήκη. Όσοι ενδιαφέρονται ας επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο στο  6988055650 για να αποκτήσουν τα τεύχη 1 έως 39.
      ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΕΑ –ΜΕΛΟΥΣ , ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. 
Έτσι και στην Ε.ΠΟ.Φ.Ε. δίνουμε κύρος και στην εκδήλωσή μας δίνουμε αξία.
Ευχαριστούμε τους φορείς που το εφαρμόζουν.
Η Επαφή αποστέλλεται σε κάθε μέλος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. που είναι  ταμιακά εντάξει . Σε φορείς που χρωστούν πέραν των τριών ετών , η Επαφή στέλνεται μόνο μια φορά το έτος κάθε Δεκέμβριο, μαζί με τις ευχές του Δ.Σ.   της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.                                                                                                                                                                                                                                                                               
===================================================================                                                                                                                                    
--- Όσοι φορείς θέλουν να συνεδριάσουν και δεν έχουν δικό τους χώρο, μπορούν να φιλοξενηθούν στα γραφεία της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. αρκεί να το ζητήσουν εγκαίρως .
-------------------------------------------------------------------------------------.                                                                                                                                                                                                                  ΔΩΡΕΑΝ     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
ΔΗΜΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΠΤΕΛΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΤΗΛ. 2556041654/6942907728
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΕΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ(Music Temple Studio)
ΣΙΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΟΥΚΑΣ             ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ 1 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΤΗΛ.2551036164 / 6947302884
   ‘’ΟΡΦΙΚΟΣ’’                 ΚΕΝΤΡΟ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΟΥ
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΗΘΗ – ΕΘΙΜΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ – ΧΑΡΤΕΣ     Κ.ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 26 – 68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΤΗΛ. 2551300852
Θεατρικό εργαστήρι.Διθύραμβος’ Για φορείς που θέλουν να δημιουργήσουν θεατρικά σχήματα . Υπεύθυνη Μαρία Βίτσα 2551028757 - 6974877167
ΚΥΤΤΑΡΟ. Κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα Θρακικής γής . Όσοι φορείς παράγουν παραδοσιακά προϊόντα (γλυκά, ποτά, βότανα κ.λ.π.) μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Ηρακλή στο 6938572390 
   Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Σε εκλεκτό ακροατήριο διεξήχθη ομιλία με θέμα την φιλοσοφία από την ομάδα φιλοσοφικών προβληματισμών της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
             Ένα στοχαστικό ταξίδι στα αινίγματα της ύπαρξης,
των Θρησκειών, της Επιστήμης, της Ψυχολογίας, του Διαλογισμού
             αλλά και της ίδιας της επαφής με τον εαυτό μας, με ομιλητή
 τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο , μέλος της ομάδας από το Διδυμότειχο. Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013        ΣΕΛΙΣ 6
                    ΝΕΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ Ε.ΠΟΦ.Ε.
ΟΜΑΔΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2014. Αφιερωμένο στα 150 έτη από την εύρεση της Νίκης της Σαμοθράκης.  22 Δημιουργοί καταθέτουν έμμετρα και πεζά κείμενα για την Νίκη μας.
Οι συναντήσεις της ομάδας συνεχίζονται κάθε  Τρίτη ώρα 20.30 στο κτίριο του συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης
ΟΜΑΔΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ  ‘ΙΑΣΙΩΝ’ .
Τον Φεβρουάριο θα γίνει η σπορά των παραδοσιακών σπόρων.
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Ετοιμάζει το ανθολόγιο του 2014 που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο.
ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ
Για τον Μάρτιο προγραμματίζεται εσπερίδα για τον Άγγελο Σικελιανό.
              ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΛΑΤΕ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
Α) Εκδοτική ομάδα
Β) Ομάδα μουσείων & μουσειακών συλλογών ‘Δεσμός’         
Γ) Ομάδα γραμματειακής και διαδικτυακής υποστήριξης
Δ) Ομάδα εθελοντών βιοποικιλότητας ‘Ιασίων’
E) Ομάδα Ποίησης και λογοτεχνίας
ΣΤ) Επιστημονική ομάδα Ερευνών
Ζ)Ομάδων Εθελοντών περισυλλογής και προστασίας αρχαιολογικού υλικού             
Η) Ομάδα φιλοσοφικών προβληματισμών
Θ) Ομάδα δημιουργών η ‘Συντεχνία’
Όποιος συμπατριώτης θέλει μπορεί να συμμετάσχει σε μία ή σε περισσότερες ομάδες (πάντα σε εθελοντική βάση).
        ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.
Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει τρίτος άσχετος  στην δημιουργία του προγράμματος της εκδήλωσης. Έχουν όλα τα έσοδα και τα έξοδα οι διοργανωτές.. Έχουν την ευθύνη για την επιτυχία ή αποτυχία της, όλα τα κέρδη ηθικά και υλικά.
//////////////////////////////
Περί παρελάσεων
Όσοι φορείς θέλουν να καταθέσουν στεφάνι ή να πάρουν μέρος στην παρέλαση πρέπει να το δηλώσουν στους υπευθύνους της αντιπεριφέρειας ή του δήμου.
Καλό είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολιτιστικοί φορείς στις παρελάσεις γιατί και η παρέλαση αποκτά ενδιαφέρον αλλά και ο φορέας προβάλλεται στην  τοπική κοινωνία. Να τονίσουμε πως οι σύλλογοι που παρελαύνουν καλό είναι να δημιουργήσουν τμήματα  παρελάσεων
                                                                                               ΣΕΛΙΣ 7
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ . Για τις τιμητικές εκδηλώσεις που κάναμε θεσμό εδώ και 4 έτη. Κάθε Μάιο   τιμούμε 3  Εβρίτες που πρόσφεραν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Κάθε Ιούλιο στην έκθεση βιβλίου που διοργανώνει η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. τιμούμε έναν Εβρίτη συγγραφέα που έχει συμβάλει στην τοπική βιβλιογραφία.. Απαραίτητη προϋπόθεση να βρίσκονται εν ζωή.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. μετά την αναδιάρθρωση του Οκτωβρίου.
Πρόεδρος                               Αθανάσιος Γιαλαμάς
Α  Αντιπρόεδρος                     Δημήτριος Κελεμίδης
Β  Αντιπρόεδρος                      Ελένη Θεοδωρακοπούλου
Γενική Γραμματέας                  Μάρθα Κοντίδου
Ειδική Γραμματέας                   Κική Καψιώτη
Ταμίας                                     Ευαγγελία Τσακμακίδου
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων  Ουρανία Ψειράκη
Έφορος εκδηλώσεων                Μαρία Αδαμίδου
Έφορος Υλικού                        Δημοσθένης Γκαμπράνης
Η  για λίγους μήνες Γ. Γραμματέας Γεωργία Αγγελινά παραιτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 14 του καταστατικού, γιατί δεν παρουσιάστηκε σε 4 τακτικές συνεδριάσεις και 2 έκτακτες του Δ.Σ.
==================================================================  ΤΟ Δ.Σ. της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.  συνεδριάζει κάθε πρώτη Δευτέρα εκάστου μηνός, στα γραφεία της ένωσης.
ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΨΗΣΤΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ 2013 ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ. ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΚΡΕΑΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ.
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΜΑΓΓΑΛΙΑ ΤΗΝ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟΥ Κ. ΠΑΛΑΜΑ

Να ‘μουν του σταύλου έν' άχυρο, ένα φτωχό κομμάτι
την ώρα π' άνοιγ' ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι.

Να ιδώ την πρώτη του ματιά και το χαμόγελό του,
το στέμμα των ακτίνων του γύρω στο μέτωπό του.

Να λάμψω από τη λάμψη του κι' εγώ σαν διαμαντάκι
κι' από τη θεία του πνοή να γίνω λουλουδάκι.

Να μοσκοβοληθώ κι' εγώ από την ευωδία,
που άναψε στα πόδια του των Μάγων η λατρεία.

Να ‘μουν του σταύλου ένα άχυρο ένα φτωχό κομμάτι
την ώρα π' άνοιγ' ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι.


ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ Χ.ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ

Αγαπητοί φίλοι σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 29/12/2013 μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη με την συμπλήρωση 40 ημερών από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας Κυριάκος Στεργίου .

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΣΤΟΝ ΑΠΑΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. στην έδρα του πολιτιστικού συλλόγου Απαλού ''ο Φάρος'' (Στο γήπεδο Απαλού)
Την ίδια ημέρα θα κοπεί και η παραδοσιακή βασιλόπιτα. Καλούνται όλοι οι πολιτιστικοί φορείς -μέλη της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. να δώσουν το παρών με 2 εκπροσώπους ο κάθε φορέας.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

 Αφιερωμένο στα 150 έτη απο την εύρεση της Νίκης στην Σαμοθράκη, είναι το λογοτεχνικό ημερολόγιο της ομάδας ποίησης και λογοτεχνίας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
Αξιόλογοι δημιουργοί με ποίηση και κείμενα αναφέρονται στην αιχμάλωτη του Λούβρου.
Μπορείτε να το βρείτε στο 6988055650

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ''ΕΒΡΟ'

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ  ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛ. ΚΟΜΝΗΝΟ

ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΡΟ ΑΠΑΛΟΥ

ΤΑ 9 ΦΑΙΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ

Καλημέρα, και φέτος όπως και πέρυσι , σήμερα το βράδυ στις 8 στο 2ο Γυμνάσιο θα αναβιώσουμε το Έθιμο '' Τα εννιά φαΐά'' . Καλούμε τα μέλη μας μικρά και μεγάλα να ζήσουν κάποιες στιγμές που γίνονταν σε κάθε Θρακιώτικο σπίτι. Όποιοι έχουν την δυνατότητα μπορούν να φέρουν νηστήσιμα εδέσματα. Μετά την αναβίωση του Εθίμου θα ακολουθήσει γλέντι. Σας περιμένουμε..

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΧΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ''ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ''


Φωτογραφία του χρήστη Christina Sarntina.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Η ποίηση του έρωτα συναντά τον έρωτα της ποίησης την Πέμπτη το βράδυ στις 20:30, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα μέσα από στίχους, συζήτηση και μουσική. Η προσέγγιση του απόλυτου που είναι ο έρωτας δια του απολύτου που είναι η ποίηση, μας θέτει ερωτήματα και μας τοποθετεί εντός του δικού τους ξεχωριστού χρόνου. Το αφιέρωμα είναι συνδιοργάνωση του Αρχείου Θρακικής Λογοτεχνίας και του Free Press τετραδίου για την ερωτική ποίηση και την τέχνη ΙΣΗΜΕΡΙΑ.
Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Θ.Σ.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες, τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν και μας συντροφεύουν και σήμερα ακόμη, σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Κρατήστε περήφανα στις καρδιές σας ,αλώβητο αυτό το θησαυρό και παραδώστε τον στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης και της αδυσώπητης καθημερινότητας που μας επιβάλλει η Τρόικα και τα παπαγαλάκια της.
Πέρασαν τα Νικολοβάρβαρα και του Αι Λευτέρη και η Σαρακοστή των Χριστουγέννων φθάνει στο τέλος της. Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν, και ανοίγει η «κουβέντα» για το γιορτινό τραπέζι. Ένα τραπέζι, που έχει ταυτιστεί παραδοσιακά με τη συνεύρεση συγγενών και φίλων και γενικότερα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Οι νοικοκυρές προσπαθούν να τελειώσουν  όλες τις δουλειές ,όπως καθαριότητα, να στρώσουν  το σπίτι με στρωσίδια πεντακάθαρα, να έχουν ετοιμάσει καινούργιες φορεσιές ειδικά  για τα μικρά παιδιά και στη συνέχεια να ετοιμαστούν με τα μαγειρέματα για το τραπέζι της Αγίας ημέρας των Χριστουγέννων .
  Το χοιρινό ήταν το φαγητό που δεν έλειπε από κανένα σπίτι.  Το σφάξιμο του γουρουνιού, δηλαδή τα  χοιροσφάγια  ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία, οι μαχαλάδες σηκώνονταν στο πόδι από τα «γκουρλίσματα» των γουρουνιών. Ακόμα και τα πιο φτωχά σπίτια χωρίς κρέας δεν έμεναν. Οι συγγενείς και οι γείτονες φρόντιζαν να τους δώσουν, για να μη λείψει το πατροπαράδοτο πιάτο από το τραπέζι. Κι αν υπήρχε μεγάλη ένδεια έσφαζαν μια κότα και έφτιαχναν κοτόπουλο ανήμερα τα Χριστούγεννα και η σπεσιαλιτέ της ημέρας  που δεν έπρεπε να λείπει από κανένα σπίτι ήταν η «μπάμπο».  
Στη Θράκη μας  τηρούνταν  και τηρείται και σήμερα   ένα ακόμη εθιμοτυπικό. Την παραμονή στο τραπέζι υπήρχαν εννιά διαφορετικά φαγητά, άβραστα και νηστίσιμα, ώστε η σημειολογία να παραπέμπει σε αφθονία φαγητών όλο τον χρόνο και που τα εννέα πιάτα συμβολίζουν  τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης της Παναγίας μας και ακόμη μερικά από τα πιάτα που ήταν στο τραπέζι είχαν το δικό τους συμβολισμό. Στην περιοχή του Διδυμοτείχου π.χ. το ΜΕΛΙ, συμβολίζει  τη συνδρομή κάθε μέλους της οικογένειας στον οικογενειακό κορβανά.Το ΚΡΑΣΙ, για να μεγαλώνει και να «απλώνει» η οικογένεια σαν την κληματαριά. Η ΠΙΤΑ, για να έχει αφθονία το σιτάρι. τοΜΗΛΟ, για να έχει η οικογένεια το «ροδοκόκκινο» χρώμα της υγείας.
Τις μέρες των Χριστουγέννων έρχονται στο μυαλό και στη σκέψη οι εικόνες που κυριαρχούσαν στη διάρκεια του Δωδεκαημέρου και κυρίως στα Χριστούγεννα.  Ήθη, έθιμα και κυρίως τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που εδώ στη Θράκη μας ήταν και παραμένουν πάρα πολλά, αφού η παράδοση παραμένει αναλλοίωτη και ζωντανή.
Κάθε χωριό είχε τα δικά του τραγούδια, διαφορετικά και ξέχωρα από το διπλανό. Πολλά και τα έθιμα τόσο από τον θρησκευτικό κύκλο όσο και από τον κύκλο των μεταμφιέσεων.
Η Θράκη δικαιολογημένα κατέχει την πρωτιά στο μεγάλο αριθμό χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Αφού μόνο η Μάνη, χωριό της επαρχίας Διδυμοτείχου, έχει να μας παρουσιάσει 47 χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Στη Θράκη τα παιδιά μέχρι το 1930 και λίγο αργότερα, από βδομάδες μπροστά και σαν έμπαινε η Σαρακοστή για τα Χριστούγεννα, άρχιζαν να ετοιμάζονται για τα «Κόλιαντα», κάνοντας πρόβες, φωνάζοντας στις γειτονιές κάθε βράδυ σχεδόν. Έτσι το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, πανέτοιμα πλέον, με τις ομάδες τους ξεχύνονταν στα θεοσκότεινα σοκάκια του χωριού, κρατώντας στα χέρια τους χοντρά και μακριά ξύλα, τις «τσουμάκες». Τα ξύλα αυτά δεν ήταν μόνο σύμβολο της γιορτής, που συμβολίζανε τα ραβδιά των ποιμένων της Βίβλου. Ήταν τα προστατευτικά τους μέσα από τις επιθέσεις των σκυλιών. Μ’ αυτές επίσης θα χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών, για να τους ανοίξουν. Στα χωριά των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη τα παιδιά (πάντα τα αγόρια) έλεγαν τα δικά τους «κόλιντα», σαν αυτό που λένε ακόμα στο Φυλακτό, χωριό του Δήμου Τυχερού, του νομού Έβρου. 
"Σαράντα μέρες έχουμι Χριστόν που καρτερούμι, κι αυτές σαράντα τώρα θέλω να τον τραγουδήσω. Χριστούγεννα, να Χριστούγεννα, Χριστός τώρα γεννιέται. Γεννιέτι και βαφτίζετι, στο μέλι και στο γάλα. Το μέλι το τρων οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες. Και μεις να σας τραγουδήσουμι, Χριστός να σας φυλάει, Και του χρόνου".
Στη Νέα Βύσσα, της επαρχίας Ορεστιάδας, έχουμε τα  «τα τεμπελέκια» η «τιμπελέκια»
"Χριστός γεννιέτι, χαρά στον κόσμο, στα παλληκάρια κι στα κουρίτσια, στις παντριμένις, τσ' αρρβουνιασμένις.. Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες η Παναγιά μας κοιλοπονούσε. Κοιλοπονούσε, παρακαλούσε όλους τους Άγιους, τους Αποστόλους. Τρεις Αρχαγγέλοι για μύρο τρέχουν, τρεις Αποστόλοι μαμή γυρεύουν. Κι ώσπου να πάνι κι ώσπου να έρτουν η Παναγιά μας ξηλητηρώθει. Μέσα στις δάφνες, μέσ' τα λουλούδια, κάνει το γήλιο με το φεγγάρι κάνει το σπίτι, το νοικοκύρη, τη φαμελιά του, με τα παιδιά του με τα εγγόνια, τα προσεγγόνια."
Στο Πύθιο του Έβρου τα μικρά παιδιά βγαίνουν στους δρόμους του χωριού για να πουν τα "κόλιαντα" μια μέρα νωρίτερα από την παραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου. Τα αγοράκια, από νωρίς το πρωί, ξεχύνονταν στα σοκάκια του χωριού και φώναζαν: " Kόλιντα,μπάμπου τσικ,τσικ,τσικ ...;." Ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα τα παλικάρια του χωριού χωρίζονταν σε μικρές ομάδες και γύριζαν όλα τα σπίτια. Την κάθε ομάδα την αποτελούσαν τέσσερα άτομα. Στο δρόμο λέγανε τραγούδια του δρόμου και μέσα στο σπίτι το: «Σαράντα μέρις έχουμι Χριστό που καρτερούμε ...;»
Τα Ρουγκάτσια, δηλαδή οι παρέες των παλικαριών, όταν έμπαιναν στο σπίτι κάθονταν, όπου τους έβαζαν οι νοικοκυραίοι, και τραγουδούσαν εναλλάξ δυο-δυο το παραπάνω τραγούδι. Κι αυτό για να "ξεκουράζουν" τη φωνή τους. Γιατί το τραγούδι ήταν πολύ μεγάλο, χωρίς ενδιάμεσα "ξεκουράσματα", και θα δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Εξάλλου έπρεπε να τραγουδήσουν σε πολλά σπίτια και μέχρι αργά το βράδυ της μέρας των Χριστουγέννων.
Όταν θα 'ρχονταν τα Ρουγκάτσια στο σπίτι έπρεπε όλα τα μέλη της οικογένειας να βρίσκονται εκεί. Σπίτι κλειστό τα Ρουγκάτσια δεν έπρεπε να βρουν. Το'χανε σε κακό. Κάθονταν, τραγουδούσαν, έπαιρναν το κέρασμά τους, το φιλοδώρημά τους (χρήματα ) και φεύγανε για άλλο σπίτι.
Σήμερα  στις περιοχές του Εβρου, που οι κάτοικοι κατάγονται από τη Βόρεια Θράκη, κυρίως από την περιοχή Ορτάκιοϊ,  και από την Ανατολική Θράκη, περιοχή Σαράντα Εκκλησιών, τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα μιλούν γι' αυτό καθ' εαυτό το γεγονός της γέννησης του Θεανθρώπου. Εδώ παρουσιάζεται η Παναγία όπως κάθε γυναίκα που αισθάνεται τις ωδίνες του τοκετού κι έχει την ανάγκη της συμπαράστασης των συνανθρώπων της . Τα κάλαντα αυτά λέγονται από τους νέους, σε όλα τα σπίτια του χωριού.
Χριστός γεννάται χαρά στον κόσμο
χαρά στον κόσμο στα παλικάρια
Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες
η Παναγιά μας κοιλοπονούσε.
Η Παναγιά μας κοιλοπονούσε
κοιλοπονούσε παρακαλούσε
τους Αποστόλους τους Ιεράρχες
να παν να φέρουν μήλα και ρόδα.
Οι Αποστόλοι για μήλα πάνε
οι Ιεράρχες για ρόδα πάνε
Κι ως που να πάνε
κι ως που να έρθουν
η Παναγιά μας ξελευθερώθει.
            Η ποίηση των ημερών αυτών στη Θράκη είναι χωρίς σχήματα, είναι αληθινή, γεμάτη έξαρση κι αρμονία
 Γενικά τα Θρακικά κάλαντα είναι τα καλύτερα ανάμεσα στα πανελλήνια. Με την ποιητική τους ομορφιά αποτελούν άξια στολίδια της νεοελληνικής λαϊκής μούσας σε όλο το πανελλήνιο
Τελειώνοντας ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΠΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ  ΓΕΡΟΣΥΝΗ-ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΠΕΡΕΚΕΤΙΑ

 Πηγή: Αρχείο  Π.Ο.Θ.Σ.
Σέρρες 13/12/2013
Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος
Πρόεδρος Π.Ο.Θ.Σ.