Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΣΤΟ ΄΄10ο Π.Σ.Θ.''



ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΒΡΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ 10ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, ως η ύψιστη θεσμική εκπροσώπηση του Θρακικού Ελληνισμού, ξεκίνησε ως ιδέα και υλοποιήθηκε τελικώς χάρη στην πίστη, τη θέληση και τον οραματισμό των Θρακών και κυρίως των ανθρώπων που στελεχώνουν πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους πολιτιστικούς φορείς αυτών.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
Όλες οι αντίστοιχες θεσμικές εκφράσεις των εθνικοτοπικών οργανώσεων του Ελληνισμού (Πόντιοι, Μακεδόνες, Κρητικοί, Ηπειρώτες, Σαρακατσαναίοι κ.λπ.) έχουν ως πηγή και στυλοβάτη τους τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους τους.
Η Πολιτεία υπεισέρχεται απλώς ως αρωγός τους, κάτι που αποτελεί άλλωστε αυτονόητη υποχρέωση και καθήκον της.
Η διοργάνωση, η θεματολογία, η επιλογή των εισηγητών και η εν γένει σημειολογία των Συνεδρίων είναι αρμοδιότητα της εκάστοτε οργανωτικής επιτροπής.
Φυσικά, πρώτιστη παράμετρος κάθε συνεδρίου πρέπει να αποτελεί η ιστορική,
λαογραφική και πολιτισμική αναφορά, η διαφύλαξη και καλλιέργεια της τοπικής ιδιοπροσωπίας ενταγμένης στο γενικό πλαίσιο της εθνικής μας ταυτότητας.
Είναι απαράδεκτο να μην γνωρίζουμε τα της Θράκης.
Να μην γνωρίζουμε τι ήταν ο Ορφέας, τι ο Αρίσταρχος, ποιός ήταν ο Σαμοθράκης και ο Βάρναλης.
Τι μπορεί να βγάλει αυτός ο τόπος.
Τί έχει το υπέδαφος.
Ακόμα και ποια είναι η πλούσια θρακική γαστρονομία.
Όμως στα δικά μας συνέδρια, που οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των Θρακών ήταν πάντοτε ο φτωχός συγγενής και έπαιζαν σταθερά έναν ρόλο κομπάρσου, με όλο και
μειούμενη χρονικά και οργανωτικά τη συμμετοχή τους, μόνο η αυτογνωσία δεν μας απασχολούσε.
Αμφιβόλου αξίας ομιλητές χωρίς να γνωρίζουν τα της ιδιαίτερης πατρίδας μας ερχόταν και μιλούσαν στούς 'ιθαγενείς΄ ως ειδήμονες.
Στα τελευταία συνέδρια όμως οι εισαγόμενοι μη Θράκες ελλατώθηκαν.
Κατανοούμε το γεγονός πως ο κάθε ένας αιρετός που ήταν διοργανωτής και συνεπώς έβαζε και τα χρήματα του αντίστοιχου δήμου, στον οποίο διεξάγονταν οι εργασίες , ήθελε και να προβάλει την περιοχή του αλλά και το έργο του.
Σε μία Πολιτεία, φυσικά και οι αιρετοί άρχοντές της είναι θεσμικά οι αρμόδιοι να αγωνίζονται για το καλό των πολιτών, της κοινωνίας και της πατρίδας.
Όμως πρέπει να ενθαρρύνουν τους φορείς σε διοργάνωση εκδηλώσεων και να συμπαρίστανται ηθικά και υλικά, με όλες τους τις δυνάμεις και με όλα τους τα μέσα στην ανιδιοτελή, κοινωνική, πολιτισμική και εθνική δράση των συλλογικοτήτων των πολιτών.
Άλλωστε οι συμπολίτες τους τους εκλέγουν για να υπηρετούν τον τόπο.
Η απεριόριστη πίστη μας στα ιδεώδη του τόπου μας απαιτεί την αναβάθμιση των συνεδρίων .
Το άνοιγμά τους προς όλες τις κατηγορίες των συμπατριωτών μας, είτε κατοικούν στην Ελληνική Θράκη είτε βρίσκονται σε άλλα μέρη της Ελλάδος ή της αλλοδαπής.
Και φυσικά την υλοποίηση των ψηφισμάτων, όπως για την δημιουργία του Ινστιτούτου Θρακικών Ερευνών που κατέθεσε η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. σε προηγούμενα συνέδρια.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 12/12/2015
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου