Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση στην Αλεξ/πολη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας.

 
  Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, η 6η Μαρτίου κάθε έτους, θεσμοθετήθηκε από το CPLOL (την Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ως μια ευκαιρία για τη διευρυμένη δημόσια επικοινωνία των επιστημόνων λογοπεδικών με το ευρύτερο κοινό.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών, ως ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που είναι μέλος του CPLOL, συμμετέχει στην οργάνωση και προετοιμασία των Δράσεων της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας.
Κάθε χρόνο, σε όλη την Ευρώπη, οι δράσεις έχουν ένα κοινό θέμα, που φέτος είναι οι επίκτητες νευρολογικές διαταραχές.
Στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό για τις διαταραχές του λόγου και τις επικοινωνίας, καθώς και για την πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση τους.
Στην Αλεξανδρούπολη θα διοργανωθεί Ημερίδα στο Νομαρχείο στις 22 Μαρτίου, με θέμα: " 'Οταν απουσιάσει ο λόγος στα άτομα με επίκτυτες νευρολογικές διαταραχές" υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας ´Εβρου.

Οι επίκτητες νευρολογικές διαταραχές, που αποτελούν το κεντρικό θέμα αυτής της χρονιάς, αφορούν σε δυσκολίες ομιλίας, λόγου, επικοινωνίας ή/και κατάποσης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση (τραύμα), καρκίνο ή κάποια νευρολογική διαταραχή όπως λ.χ. Πάρκινσον, Αλσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως:
• η αφασία που αφορά σε δυσκολίες στην κατανόηση του λόγου, αλλά και στην εκφραστική δεξιότητα του λόγου, προφορική και γραπτή , και οφείλεται σε βλάβες που έχει υποστεί το αριστερό ημισφαίριο η/και άλλες δομικές κατασκευές του εγκεφάλου .
• η δυσαρθρία που έχει ως αποτέλεσμα την αργή, αδύναμη, ασυντόνιστη ομιλία, χωρίς τονικότητα (προσωδία), λόγω διαταραχής του μυϊκού τόνου στα όργανα που υποστηρίζουν την παραγωγή της ομιλίας (πνεύμονες- αναπνοή, φωνητικές χορδές- ένταση, ύψος, χροιά φωνής, μαλακή υπερώα- αντήχηση, άρθρωση- χείλη, γλώσσα, μάγουλα).
• η απραξία που αφορά στην απώλεια του προγραμματισμού της κίνησης των χειλιών και της γλώσσας για την παραγωγή ήχων.
• η δυσφαγία που αφορά στη δυσκολία του ελέγχου της διαδικασίας της κατάποσης και
• οι γνωστικές-επικοινωνιακές διαταραχές που σχετίζονται με δυσκολίες στη σκέψη, τη μνήμη, την αντίληψη, τον προσανατολισμό, κ.ά., δεξιότητες που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να οργανώσει και να επικοινωνήσει τις ανάγκες του έτσι ώστε να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητά του.
Ο Λογοθεραπευτής είναι ο ειδικός επιστήμονας που κάνει την αξιολόγηση, την θεραπεία και την συμβουλευτική στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης της χρήσης των λέξεων και να διδάξει ενισχυτικές στρατηγικές και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας για τη βελτίωση της ποιότητας.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, θα οργανωθούν σε όλη την Ελλάδα δραστηριότητες που θα διαρκέσουν από τις 4 έως τις 24 Μαρτίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας:
 12.00 -12.15
Χαιρετισμοί από τη συντονίστρια Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας και τον αντιπεριφερειάρχη Ν.Έβρου κ. Πέτροβιτς

 12.15-12.30

Αφασία και Αγνωσία ως αποτέλεσμα νευρολογικών νοσημάτων Χ.Πιπερίδου
Καθηγήτρια Nευρολογίας Δ.Π.Θ.
Διευθύντρια Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής

 12.35-12.50

Λόγος-επικοινωνία και επίκτητες νευρολογικές διαταραχές
 Φανή Ι Βαλσαμίδου
 Ba,Msc Λογοπεδικός

12.50-13.05
Οι δυσκολίες ελέγχου της διαδικασίας της σίτησης και κατάποσης: δυσφαγία
Νικόλαος Α Πατσιούρας
Ba,Msc Λογοπεδικός

 13.10- 13.25

Η λογοθεραπευτική αξιόλογηση και η αποκατάσταση της αφασίας.
 Άννα-Μαρία Σίσκου
 Λογοθεραπεύτρια

 13.30-13.45

Οι επιπτώσεις της αφασίας στην ποιότητα ζωής.  Πρακτικές οδηγίες επικοινωνίας στα άτομα με αφασία.
Λαμπριάνα Τσιακπίνη,
Λογοπεδικός-Λογοθεραπεύτρια M.A.

13.50

Ελεύθερη συζήτηση ειδικών με το κοινό - θέματα - προβληματισμοί
 Συμμετέχουν:
 Χ. Πιπερίδου, Κ. Βαδικόλιας, Αν. Καθηγητής Νευρολογίας ΔΠΘ, Α.Μ. Σίσκου, Φ. Βαλσαμίδου, Ν. Πατσιούρας, Λ. Τσιακπίνη

 Συντονισμός: Λαμπριάνα Τσιακπίνη, Γεωγραφική Εκπρόσωπος Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών - Λογοθεραπευτών Ν. Έβρου. Υποστήριξη: Δήμητρα Μπαμπασίδου, Λογοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου