Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Διήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με το Σωματείο Φίλων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

Το Σωματείο Φίλων του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης διοργανώνει εκδρομή στη Θεσσαλονίκη στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2014.

Ελάτε να γνωρίσουμε τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, μεταβυζαντινή και οθωμανική Θεσσαλονίκη. Μια πόλη όπου οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί του κόσμου άφησαν τα σημάδια τους κατά το πέρασμα των αιώνων. Ένα αιώνιο κέντρο πνευματικών και πολιτικών δραστηριοτήτων. Τα... ίχνη των πολιτισμών που ήρθαν και έφυγαν ανεξάρτητα αν αυτά τα ίχνη ήταν αχνά ή όχι, είναι ακόμη εδώ: στη χρυσή Λάρνακα του Βασιλιά Φίλιππου του Μακεδόνα, στα παλάτια του Αυτοκράτορα Γαλέριου και στην οδό Εγνατία, στους τρούλους των εκκλησιών και στα μωσαϊκά και τις τοιχογραφίες τους, στις πολύπλοκες οχυρώσεις και τα σπίτια στην παλιά πόλη, τους οθωμανικούς μιναρέδες και στην ART DECO των κτιρίων της, τα ίχνη μιας φημισμένης πόλης παραμένουν.

Η ξενάγηση θα γίνει από την κ. Γκιρτζή Μαρία, καθ. Αρχαιολογίας και Ιστορίας.

Τιμή εκδρομής: 85 Ευρώ.(περιλαμβάνει μεταφορά, διαμονή σε δίκλινο με πρωινό, ξενάγηση).

Αναχώρηση: Σάββατο 29 Νοεμβρίου, 7.00 π.μ. από το 1ο ΚΑΠΗ Αλεξανδρούπολης (14ης Μαΐου και Εθνικής Αντίστασης).

Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εκδρομή μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2551036663, 6974793220 και 6944779715.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Μέρα 1η: Άφιξη στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 11.30. Περιδιαβαίνουμε τη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη του Γαλέριου, περνώντας: από τα Ανάκτορα του Γαλέριου (δεν μπαίνουμε μέσα), τη Θριαμβική Αψίδα (Καμάρα), το Ναό του Δία (Ροτόντα), και το Forum (ρωμαϊκή Αγορά) απ’ έξω. Κλείνουμε με επίσκεψη στον Άγιο Δημήτριο και την κρύπτη. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, ξεκούραση και απογευματινή επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (επισκεπτόμαστε τις εκθέσεις που συνδέονται με το ανωτέρω πρόγραμμα: "Προς τη γέννεση των πόλεων", "Στο βασίλειο της Μακεδονίας", "Θεσσαλονίκη Μακεδονίας Μητρόπολη" και την περιοδική έκθεση για τις "Αποικίες"). Δυνατότητα για παρακολούθηση κάποιας εκδήλωσης ή ξεκούραση.

Μέρα 2η: Οδοιπορικό στο χρόνο (βυζαντινά - μεταβυζαντινά - οθωμανικά μνημεία). Ξεκινάμε από το Λευκό Πύργο (με την έκθεση που παρουσιάζει τη διαχρονία της Θεσσαλονίκης), συνεχίζουμε με την Αχειροποίητο και περνάμε από τα οθωμανικά μνημεία (Μπέη χαμάμ, Χαμζά μπέη τζαμί = Αλκαζάρ, Μπεζεστένι, Αλατζά Ιμαρέτ) και καταλήγουμε στα Κάστρα (πύργος Τριγωνίου και Γεντί Κουλέ) και αν θέλουμε τη μονή Βλατάδων. Γεύμα και μετά δυνατή επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Αναχώρηση για Αλεξανδρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου