Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΘΣ




logotypo
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
22 και 23 Μαρτίου  ξεχύθηκε ο Θρακικός Ελληνισμός και μέσω της Εγνατίας οδού κατευθύνθηκε προς την Ι.Π. του Μεσολογγίου. Κοσμοσυρροή στην κυριολεξία. Οι Μεσολογγίτες διερωτήθηκαν μήπως ήταν ο εορτασμός της επετείου της εξόδου.
Οι Θρακιώτες διέψευσαν τον Ηρόδοτο που τους ανέφερε ως έθνος χωρίς συνοχή.
Σύσσωμα περίπου 600 άτομα, απέδειξαν τι σημαίνει ενότητα, επισκεπτόμενοι την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, προκειμένου να τιμήσουν τους προγόνους τους.

Το Σάββατο το βράδυ στο Τρικούπειο   πνευματικό κέντρο,  που από πολύ νωρίς ήταν κατάμεστο,  η Π.Ο.Θ.Σ. σε συνεργασία με την ΠΑ.Ο.Ν.Ε. πραγματοποίησαν εκδήλωση με αναφορά στη Γή του Ορφέα, και του
Δημόκριτου, του Βιζυηνού και του Βάρναλη, της Σοφίας Βέμπο και του Μάνου Χατζηδάκη. Την εκδήλωση προλόγισε η Γενική Γραμματέας της Π.Ο.Θ.Σ. κάνοντας αναφορά στη Θράκη, επισημαίνοντας

Είμαι η Θράκηι η χώρα που την περιβάλλουν θρύλοι και παραδόσεις. Είμαι η χώρα των πιο φιλελεύθερων ανθρώπων, καθώς η παράδοση ιστορεί,      Στην απλοχωριά μου συγκεράστηκε ο Ελληνικός πολιτισμός με τη φιλόξενη Θρακιώτικη ζωή και τη διάθεση. Σέ  μένα  επέζησαν η αρχαία ζωή αυτούσια μέσα στο χριστιανικό πλαίσιο συγκερασμένη με την υμνωδία τη Βυζαντινή και τη μυστικοπαθή και κατανυχτική μελωδία του
                     <<ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΗΤΩ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΟΥ>>.
Ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά λιτός αλλά μεστός, απέδωσε το νόημα της εκδήλωσης υπογραμμίζοντας ότι είναι υποχρέωση των νεώτερων να αποτίουν φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για μια Πατρίδα Ελεύθερη

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ.,κ. Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος ,χρησιμοποιώντας τα λόγια του   Μεσολογγίτη ομότιμου καθηγητή του Δ.Π.Θ. από τον εορτασμό της 186ης επετείου της εξόδου «Να στρέφουμε την προσοχή μας στα ηρωικά κατορθώματα της φυλής μας αποτελεί εκδήλωση ευγνωμοσύνης σ εκείνους που προσέφεραν το αίμα τους για την ελευθερία της Ελλάδος στην εποχή των ιερών αγώνων του 1821» και δήλωσε ότι η σημερινή μας παρουσία στην πόλη σας κύριε Δήμαρχε αυτό καταδεικνύει. Αυτό μαρτυρεί, γιατί πιστεύουμε σαν Π.Ο.Θ.Σ. αλλά και το σύνολο των συλλόγων μελών που απαρτίζουν τις ομοσπονδίες μας. ΠΑ.Ο.Ν.Ε. και Π.Ο.Σ.Α.Ρ. ότι η ιστορία μας δεν αποτελεί μια απλή αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων αλλά μια διαρκή προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος μέσα από γραπτές πηγές. Οι ομοσπονδίες του Θρακικού Ελληνισμού ,θεματοφύλακες της πολυσήμαντης και πολυκύμαντης ιστορίας του προσπαθούν ποικιλοτρόπως για την ανάδειξη της αφού η πολιτεία μέσω του υπουργείου παιδείας επιμένει να την έχει αποσιωπημένη και δημόσια άτομα να τη διαστρεβλώνουν
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, κατά το χαιρετισμό του υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης εθνικής ενότητας και εθνικής συνείδησης, λέγοντας ότι σε τούτο τ’ αλωνάκι σφυρηλατήθηκαν αυτές οι έννοιες τότε που κυριαρχούσε το μίσος και το «διαίρει και βασίλευε» των Μεγάλων Δυνάμεων. Τότε η θυσία των προγόνων μας αποτέλεσε τη βάση της απελευθέρωσης της Ελλάδας. Έτσι και σήμερα, υπάρχει ανάγκη για εθνική ενότητα προκειμένου να απελευθερωθούμε. Ακόμη, τόνισε ότι η συνύπαρξη Μεσολογγιτών, Θρακιωτών και των αδερφών Κυπρίων στην συγκεκριμένη εκδήλωση είναι αφορμή για να δοθεί αυτό το μήνυμα ενότητας.

Συγκινητικός και ο χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως της ΠΑ.Ο.Ν.Ε. όπως και η επιστολή της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. που αναγνώσθηκε.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Π. Κατσούλης, ο φιλοξενούμενος Δήμαρχος Πάφου Χαράλαμπος Πίττας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, Αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Κασσαβέτης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αρ. Καββάγιας, εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και αρκετοί Μεσολογγίτες. 
Η κεντρική ομιλία με θέμα «Η συμμετοχή των Θρακών στην επανάσταση του 1821»με ομιλητή τον πρόεδρο της Π.Ο.Θ.Σ. κ. Ελευθέριο Θ. Χατζόπουλο ανέδειξε πτυχές της ιστορίας που δεν μνημονεύονται από την επίσημη ιστορία μας και που κατέστησαν υπερήφανους τους Θρακιώτες. Η ομιλία του έκλεισε με την ευχή η ιστορία να πάρει την πέννα της και να επανορθώσει την άδικη σιωπή της που τήρησε μέχρι σήμερα γιατί το έχει υποχρέωση έναντι του εαυτού της, της αλήθειας και της νέας γενιάς ‘όλων των Ελλήνων και ότι εμείς οι Θρακιώτες με τη βοήθεια και της δικής μας Παναγίας, της Παναγίας Κοσμοσώτηρας, θα αναδείξουμε την ιστορία μας σε πείσμα της «επίσημης ιστορίας» που παρόλα τα τρανταχτά τεκμήρια, αφήνει αμνημόνευτους τους Θρακιώτες αγωνιστές που η προσωπικότητα τους και η ψυχή τους διέθεταν το αληθινό, το ωραίο και το μεγαλειώδες. Αιωνία τους η μνήμη.
Το κοινό κατασυγκινημένο χειροκροτούσε ασταμάτητα.
Ακολούθησε η ανταλλαγή  αναμνηστικών και τη βραδιά έκλεισε η χορωδία της Θρακικής Εστίας Εορδαίας «Ο ΑΡΧΙΓΕΝΗΣ» η οποία απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης με τη συνοδεία παραδοσιακού μουσικού σχήματος. Ο κόσμος κτυπούσε συνέχεια παλαμάκια συνοδεύοντας τους χορωδούς και τους μουσικούς.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης έγινε τρανό πατιρντί σε αίθουσα της πόλης όπου τα όργανα λάλησαν για τι μας.

Την Κυριακή το πρωί στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χωροσταντούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά  ετελέσθη μετά τη Θεία λειτουργία, αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη των Θρακών που συμμετείχαν στους αγώνες της Ι.Π. του Μεσολογγίου. Το εκκλησίασμα με βαθιά κατάνυξη παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και εδικά το αρχιερατικό μνημόσυνο σαν να συμμετείχε σε βυζαντινή μυσταγωγία.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. κ. Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος επεσήμανε λέγοντας ότι βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον σας για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους Ελεύθερους Πολιορκημένους, υπερασπιστές της Ι.Π. του Μεσολογγίου καθώς και στους συμπολεμιστές τους συμπατριώτες μας Θρακιώτες  που συμμετείχαν στην ‘άμυνα, στην  έξοδο και στη συνέχεια περιέθαλψαν γυναικόπαιδα .Σήμερα τιμώντας τη Θράκη ,την αλησμόνητη  πατρίδα της γιαγιάς και του παππού καθώς και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, εμείς οι νεότεροι Θρακιώτες δηλώνουμε σεβαστό εκκλησίασμα ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της αλήθειας μια και οι προσωπικότητές της άγονται και φέρονται και σήμερα ακόμα ανάμεσά μας, μας καθοδηγούν, μας εμπνέουν και μας φωτίζουν με τους νόμους και τις επιστημονικές τους θεωρίες, με τις γενναίες πράξεις τους για ελευθερία και σεβασμό στα παναθρώπινα δικαιώματα, με τα διηγήματά τους, με την ποίησή τους, με τα τραγούδια τους, τη μουσική τους και τους χορούς τους. Ο Κύριος και Θεός μας να τους αναπαύει.
Με πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τις σημαίες να ανεμίζουν περήφανες από την ανοιξιάτικη αύρα, με τα λάβαρα των συλλόγων ψιλά, με νέους και νέες που έφεραν παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης μας οδηγηθήκαμε στον κήπο των Ηρώων. Με την άφιξη μας η μπάντα παιάνιζε και το στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Ο κόσμος συγκεντρωμένος γύρω από το μνημείο με εμφανή τη συναισθηματική φόρτιση , με μάτια δακρυσμένα παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Κατέθεσαν στεφάνους οι αρχές της πόλης η Π.Ο.Θ.Σ. η ΠΑ.Ο.Ν.Ε. και η Π.Ο.Σ.Α.Ρ.
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης δήλωσε κατά τα αποκαλυπτήρια : «Πριν από δυο αιώνες σε αυτό τον τόπο σφυρηλατήθηκε και κατακτήθηκε η εθνική συνείδηση και ενότητα. Αυτή την εθνική ενότητα την έχουμε σήμερα ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε. Πρωτοβουλίες σαν αυτή των σωματείων της Θράκης σε συνεργασία με το Δήμο μας, προβάλουν την ταυτότητα μας, αναγνωρίζουν τη θυσία εκείνων που έπεσαν στο καθήκον για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής στα αδέρφια μας από τη Θράκη που μαζί με τους Μεσολογγίτες και τους υπόλοιπους υπερασπιστές Έλληνες και φιλέλληνες έπεσαν κατά την ηρωική Έξοδο για να έχουμε εμείς σήμερα Πατρίδα, Ελεύθερη και Εθνικά Ανεξάρτητη Με τα’ αδέρφια μας από τη Θράκη πλέον θα βαδίσουμε ενωμένοι ως άξιοι απόγονοι σε ένα δρόμο εθνικής υπερηφάνειας που τον έχουμε ανάγκη.»

Ενώ ο Πρόεδρος της Π.Ο.Θ.Σ. βαθύτατα συγκινημένος αναφώνησε ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΙ – ΑΘΑΝΑΤΟΙ και ο κήπος των ηρώων σείστηκε από χειροκροτήματα και η κραυγή ΑΘΑΝΑΤΟΙ  έφθασε μέχρι τις ουρανογείτονες κορφές της Στράντζας του ΄Ισμαρου και της Ροδόπης.
Ο Θρακιώτης κ. Βερβερίδης Νικόλαος απήγγειλε το ποίημα «Μνημείο Αρετής» το οποίο εμπνεύστηκε και έγραψε από την προηγούμενη και η ακροστοιχίδα του λέει: «Η Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ»
Η καρδιά κάθε λεύτερου ανθρώπου
Ιστίο τ΄ανέμου τραχύ φουσκωμένο
Πάνω στων μαχών τα όρη και τα πέλαγα
Μνημοσύνη, μητέρα των μουσών
Έλα και χάραξε για κάθε αντρειωμένο
Σε μάρμαρο λευκό, να μαθευτεί στα πέρατα
Ο λαός αυτός δεν υποφέρει δυνάστες
Λαός με ιστορία και πολιτισμό αρχαίο
Όχι δε γυρέψαμε πολέμους εμείς ποτέ
Για τα νιάτα, στόχος πάντα η αρετή
Για τους σοφούς, ο κόσμος…το θείο
Ιερά, και σε άγνωστους Θεούς
Ολοκαυτώματα, θυσίες, αιώνιο μνημείο
Υψηλάντης,συνάζει τον ιερό λόχο
Ελάτε αδέλφια κι ο Ρήγας τραγουδά
Υβρις η άρνηση, ντροπή το φευγιό
Γεννιέται η Ελλάδα σα φοίνικας ξανά
Να οι σάλπιγγες στο Μεσολόγγι ηχούνε
Ωραίες ψυχές το τείχος κρατούνε
Μηνύστε του αντρειωμένου Λόρδου Βύρωνα
Ως πέρα στους ιερούς καλόγερους
Ν ακουστεί κι ως τη Μακεδονία
Στις επάλξεις μας καλεί η ιστορία
Το τείχος τούτο κι αν είναι χαμηλό
Οχύρωμα απόρθητο του Ελληνα η καρδιά
Υψος ο πόθος όλων για λευτεριά
Σουραύλι ακούγεται η λύρα του Ορφέα
Θράκες , Θράκες ακούτε εκεί?
Ροβολούν με νίκης χορούς και τραγούδια
Ατρόμητοι δέστε  αρμάτωσαν καράβια
Κάστρα οχύρωσαν, ορίζονται φιλικοί
Εδώ στήνουν τώρα, Ελλάδα μάνα γλυκιά
Στην κήπο των ηρώων μνημείο για κάθε γενιά.


Στη συνέχεια ακολούθησε τρισάγιο στο παρακείμενο νεκροταφείο του Αγίου Λαζάρου στον τάφο του Αδριανοπολίτη αξιωματικού του Οδυσσέα Ανδρούτσου  Κάρπου Παπαδόπουλου, ενώ ο επίλογος των διήμερων εκδηλώσεων γράφηκε στην κεντρική πλατεία της Ι.Π. του Μεσολογγίου, Μάρκου Μπότσαρη.

Η μπάντα «Διονύσιος Σολωμός» με το εμβατήριο του Αη Σιμιού , το εμβατήριο της εξόδου, οδήγησε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Θρακών Μαγνησίας και τον κόσμο στην κεντρική πλατεία όπου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί της Θράκης. Στο τέλος οι παριστάμενοι πιάστηκαν απ τα ζνάρια και χόρεψαν με την ψυχή τους.
Ου κόσμους ούλος που ήταν στο τσαρσί χειροκροτούσε τα παιδούδια που χόρεψαν και εμείς οι διοργανωτές κατάκοποι μεν ευχαριστημένοι με το παραπάνω δε ,αποχαιρετήσαμε τους φίλους σφίγγοντας τους το χέρι με νόημα, λέγοντας τους ένα ευχαριστώ από καρδιάς, που ήταν   το ελάχιστο που μπορούσαμε να πούμε εκείνη τη στιγμή  σε όλους όσους συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της όλης εκδήλωσης, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Ευχαριστούμε τη Δημοτική αρχή της Ι.Π. του Μεσολογγίου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του πνευματικού κέντρου κ. Αριστείδη Καβάγια καθώς και τους φίλους που αποκτήσαμε εκεί   από την πρώτη στιγμή που μαθεύτηκε γιατί ερχόμαστε στην πόλη τους και μας βοήθησαν τα μέγιστα. όπως την αξιότιμη κυρία Βασιλική Μπίσσα-Σταφυλάκη, τον αντιπρόεδρο της Αδελφότητας των απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων κ. Γεράσιμο Ρεπάσο, τον ξεναγό του κήπου Ηρώων Μεσολογγίου κ. Γεώργιο Αποστολάκο, τον Θρακιώτη καμεραμάν κ. Γεώργιο Παυλάκη και τέλος τον αξιόλογο κατασκευαστή του μνημείου κ. Γρηγόριο Διαμαντόπουλο.  Τη Θρακική Εστία Εορδαίας «ΟΑΡΧΙΓΕΝΗΣ» , για τη χορωδία του, το σύλλογο Θρακών Ν. Μαγνησίας για το χορευτικό του και όλους τους Θρακιώτες που συμμετείχαν.
Ευχηθήκαμε καλές αντάμωσες  σύμφωνα με την ντοπιολαλιά τους, ένα δάκρυ κύλησε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής Ικανοποιημένοι, περήφανοι γιατί όλα πέτυχαν αφού ενώσαμε το χθες με το σήμερα αφήνοντας πίσω μας ουσιαστικά ένα αγιοκέρι, λίγο θυμίαμα, νερό σπονδή στους τάφους των ηρώων μας και ανοίξαμε τις σελίδες της ιστορίας μας.
Για το Δ.Σ. της  Π.Ο.Θ.Σ.
Ελευθέριος Θ. Χατζόπουλος
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου