Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Αρχείο μουσικολ.παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης

Αρχείο μουσικολ.παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης
Αρχείο μουσικολ.παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης 8 Δεκεμβρίου 12:30 μ.μ.
Ένα όραμα του ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ και του αείμνηστου δήμαρχου Αλεξανδρούπολης ΗΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ που έσβησε...

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της πρώην Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Αλεξανδρούπολης

Το 1995 ο Χρόνης Αηδονίδης μαζί με τον αείμνηστο δήμαρχο Ηλία Ευαγγελίδη δημιούργησαν το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής (ΕΠΜ) ως τμήμα της Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπου θα μπορούσαν δημότες κάθε ηλικίας να διδαχθούν το παραδοσιακό μας τραγούδι αυθεντικά από το Χρόνη Αηδονίδη, καθώς και να διδαχθούν τα παραδοσιακά μουσικά όργανα από κορυφαίους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες.
Η ευλογημένη ενέργειά τους αυτή ήρθε, κατά κάποιο τρόπο, να συμπληρώσει το κενό από την έλλειψη μουσικού σχολείου στην πόλη μας, την μόνη πρωτεύουσα νομού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που δεν έχει μουσικό σχολείο, λόγω ιδιωτικών συμφερόντων και της κλασικής απραξίας των υπευθύνων.
Έκτοτε και για αρκετά χρόνια ο Χρόνης Αηδονίδης και όλοι οι δάσκαλοι του ΕΠΜ έδωσαν την ψυχή τους για να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά μας τις γνώσεις και το ταλέντο τους στο παραδοσιακό τραγούδι κάτω από τελείως άθλιες συνθήκες.
Τα παιδιά αυτά του ΕΠΜ, που γνώρισαν την παραδοσιακή μουσική κάτω από τις χειρότερες λειτουργικές συνθήκες και ποτέ δεν επιβράβευσε λόγω ή έργω κανείς, στάθηκαν απέναντι σε οργανωμένα μουσικά σχολεία και κέρδισαν δεκάδες βραβεία στους Μαθητικούς Μουσικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι πέραν του Χρόνη Αηδονίδη, στο εργαστήρι μας δίδαξαν (ενδεικτικά): ο Κυριάκος Πετράς – βιολί, ο Νίκος Αλβανόπουλος – κλαρίνο, ο Γιώργος Γιαρένης – ούτι, Γαβρήλος Κοκώνας και Γιώργος Παναγιωτάκης – λαούτο, ο Γιώργος Παγκοζίδης – κρουστά, ο Γιάννης Πεχλιβάνης και ο Βαγγέλης Δωρόπουλος – γκάιντα, δηλαδή οι καλύτεροι!!! Επίσης ως συνεργάτες του Χρόνη Αηδονίδη στο παραδοσιακό τραγούδι δίδαξαν ο Βαγγέλης Μάμμος, η Σοφία Νεοχωρίτου, ο Χρήστος Κισσούδης και περιστασιακά η Αποστολία (Λίτσα) Ουλιανούδη.
Το 2010 λοιπόν, αφού επί μια δεκαετία απαξιώθηκε συστηματικά πλήρως το έργο του ΕΠΜ, αφού το απομόνωσαν από την κοινωνία χωρίς εμφανίσεις και εκδηλώσεις, αφού απομάκρυναν τους ταλαντούχους δασκάλους μουσικών παραδοσιακών οργάνων μειώνοντας παράλληλα κατακόρυφα το αριθμό των μαθητών, έκλεισε το ΕΠΜ επειδή δεν ήταν κερδοφόρο...
Όλοι εμείς, μαθητές, δάσκαλοι και φίλοι του Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής, που επί δεκαπέντε χρόνια δώσαμε την ψυχή μας, το χρόνο μας και τα χρήματά μας για την εύρυθμη λειτουργία του, φτιάξαμε αυτή τη σελίδα για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου